Kontakta oss på 031-127 111 eller info@ioi.se

När en medarbetare av en eller annan anledning avslutar sin anställning, så är det viktigt att sitta ner och ha ett sista samtal tillsammans. Ett sista samtal har som målsättning att

  • Ge medarbetaren en möjlighet till ett positivt avslut på tiden i företaget genom att få delge sina reflektioner angående frågeställningar som är avgörande för att utvecklas och känna arbetsglädje på jobbet.
  • Ge en rättvisande och oberoende bild av sinnesstämningen och drivkrafterna hos medarbetaren som väljer att lämna företaget.
  • Fokusera på medarbetarens perspektiv på verksamheten och organisationen runt den för att hitta förslag på områden att utveckla.

Kunskap om varför medarbetare slutar och deras upplevelser av det jobb de lämnar har högt förklaringsvärde när det gäller att förstå organisationens klimat och kultur. Utöver att det kastar insikt över vad som kan behöva utvecklas, kan det även dyka upp konkreta råd och andra synpunkter att ta tillvara. Den som slutar bär på erfarenheter och åsikter som kan vara värdefulla för de som stannar kvar och till hjälp vid en nyrekrytering. Sista samtalet kan framförallt ge en fingervisning om vilka förändringar som är önskvärda för att övriga medarbetare ska trivas och utvecklas.

Sista samtalet kan genomföras av någon i företaget eller av någon oberoende. I vissa fall kan det vara bra med någon oberoende som kan ställa mer objektiva frågor och analysera svaren lite mer nyanserat. I dagarna har vi precis presenterat en rapport efter ett sista samtal hos företaget LK Systems i väst. Gunnar Dehlfors på idé & information genomförde samtalet och i rapporten finns både medarbetarens berättelser, en analys, samt förslag på åtgärder som skulle gynna företaget framåt.

Hör av dig till oss om du vill veta mer om sista samtalet!

Print Friendly, PDF & Email

Inga kommentarer ännu. Vill du säga något?Lämna kommentarCitatet:

"Det positiva med att vi inte kan vara tvärsäkra på någonting, är att allting blir möjligt."

Karin Alvtegen
Sagt om oss:

- Mycket nöjd. Precis vad jag förväntat mig + lite till!

Doris Rudén, Färgelanda Kommun
Copyright 2013 Idé & Information.
css.php