Kontakta oss på 031-127 111 eller info@ioi.se

Det har väl knappast undgått någon att det stormar kring Bostadsbolaget och Bertil Rignäs. Kritiken har varit hård och Rignäs har inte bara blivit av med jobbet utan har också fått utstå både hot och hatmail. Han har dessutom fått en time-out från posten som Styrelseordförande för IFK Göteborg. Det straffar sig att äta svart klänning till lunch och sedan låta skattebetalarna stå för det.

Vi ska inte låta oss luras att tro att detta är sista gången vi hör om mystiska luncher och fiffel med fakturor och tur är väl det. Förhoppningsvis har vi snart en ny historia att sätta tänderna i. Avslöjanden är helt enkelt ett tecken på att vi lever i ett demokratiskt samhälle där media har en viktig roll att fylla. Stormen kring Rignäs har inte varit måttlig, vi har varit många som rasat och vad visar det på om inte att vi inte accepterar ett sådant beteende från våra politiker. Det borde ses som positivt att vi reagerar så starkt och inte bara rycker på axlarna inför en korrumperad makt. Vi har höga förväntningar på politiker, tjänstemän och anställda i offentligt ägda bolag i Sverige till skillnad från länder där korruption tillhör vardagen. Det kommer alltid finnas de som inte har rent mjöl i påsen och medias uppgift är att upptäcka dessa. Samtidigt som det är den offentliga sektorns uppgift att vara transperent nog för att granskas. Vi lever i ett demokratiskt samhälle med tryckfrihet och förhoppningsvis kommer vi se fler avslöjanden i framtiden.

Annelie Hulthén efterlyser hårdare kontroll och bättre rutiner som lösning på fifflet i kommunen. Hon glömmer dock att vi människor alltid kan hitta ett sätt att kringgå rutiner och regler. Om vi nu skulle vilja göra det. Därför är det istället viktigare att arbeta med att stärka organisationens värderingar och kultur för att skapa normer och rättstänkande hos medarbetare. Alstrandet av en sådan kultur kräver att alla är involverade i skapandeprocessen. En högre moral med sunda värderingar i grunden kan minimera liknande händelser i framtiden. Människor är inte perfekta och att anta att fiffel skulle upphöra att existera helt vore naivt. Därför blir medias uppgift att granska makten så nödvändig.

Print Friendly, PDF & Email

Inga kommentarer ännu. Vill du säga något?Lämna kommentarCitatet:

"Att planera är att flytta framtiden till nutiden så att man kan göra något åt den"

Allan Lakein
Sagt om oss:

- Bollplanksavtalen med Idé & Information är utvecklande både för mig och för flera av våra filialchefer. Vi både ser och känner direkt nyttan av insatserna i form av ökad medvetenhet för beteende- och kommunikationsfrågor.

Jan Ejdebäck, YIT
Copyright 2013 Idé & Information.
css.php